Den 23 maj hölls Tillsynsforums vårkonferens på Nalen i Stockholm. Konferensen var som vanligt välfylld med runt 130 deltagare från ett 30-tal olika tillsynsmyndigheter runt om i landet.
Temat för konferensen var “Tillit och kontroll – ändamålsenliga metoder i tillsyn”. Dagen bjöd på en mängd intressanta och tankeväckande föreläsningar vilka var och en syftade till att ge deltagarna nya kunskaper och insikter. Moderator för dagen var Alexandra Pascalidou som med stort engagemang lotsade deltagarna genom dagen.
På Youtube kan du hitta videos på samtliga presentationer.
Sammanfattning och presentationer
Konferensen öppnades upp av Ingrid Cherfils, ställföreträdande generaldirektör för Transportstyrelsen och tillika ordförande i Tillsynsforums styrgrupp. Ingrid berättade om syftet med Tillsynsforum och med dagen. Ingrid önskade att dagen skulle bjuda på många givande diskussioner, mycket nätverkande och ett stort erfarenhetsutbyte bland deltagarna.
Först ut fick deltagarna diskutera gruppvis runt ett antal frågeställningar kring Tillsynsforum liksom deras egna behov av nätverk och samarbetspartners. Genomgående synpunkter var att Tillsynsforums konferenser är inspirerande och motiverande och att de ger ny kunskap liksom möjliggör samverkan och erfarenhetsutbyte bland deltagarna.
Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, höll därefter ett anförande om ”faktaresistens” och ”alternativa/falska nyheter”. Emma lyfte vikten av att ha ett källkritiskt förhållningssätt eftersom vi varje dag möts av en oerhört stor mängd information med låg eller obefintlig verklighetsanknytning. När en felaktig nyhet väl fått spridning hjälper sällan rättande information. Emma visade många klargörande exempel på detta.
Därefter höll Anders Stridh, strateg från Skatteverket, ett föredrag om hur Skatteverket arbetar med bemötande, tillsyn och kontroll. Anders berättade om Skatteverkets resa från ”fruktad skattefogde till uppskattad myndighet”. En viktig nyckelfaktor var att ifrågasätta deras eget sätt att vara och göra, och därefter ställa sig frågan vad de vill uppnå med det de gör. Viktigt var också att lyssna in medborgarnas åsikter, vilket gav ett viktigt bidrag till arbetet. Enligt Anders finns ingen motsättning mellan kontroll och tillit. Det är tvärt om viktigt att förena.
Bo Dahlbom, IT-professor vid Göteborgs universitet, gav därpå ett anförande under rubriken ”Framtidsutmaningar för tillsynen”. Bo beskrev att samhället nu står inför en stor digital revolution som på ett betydande sätt kommer att påverka gemene persons tillvaro och han lyfte en stor mängd exempel på detta. Samhället förändras i snabb takt och hans prognos är att vi inom kort kommer att få uppleva nya möjligheter och utmaningar som den snabba digitala utvecklingen ger oss, både som samhällsmedborgare och i vår tjänsteutövning.
Efter detta höll Anna Möller och Helena Olivestam Thorold, processutvecklare på Skolinspektionen, en presentation av Skolinspektionens olika metoder för tillsyn och syftet med dessa. Myndighetens huvudsakliga målgrupper är skolhuvudmän och skolledare, och för uppdraget att tillsyna dessa finns en bred men ändamålsenlig palett av metoder, där var och en används olika beroende på vad som ska tillsynas. För att ytterligare förfina möjligheterna till att bidra till utveckling av svensk skola sjösätter Skolinspektionen nu en ny modell: Regelbunden kvalitetsgranskning – en avvägd tillsynsmetod som kombinerar regelefterlevnad med kvalitetsaspekter.
Näst ut var riksrevisor Ingvar Mattsson från Riksrevisionen. Deltagarna fick information om Riksrevisionens arbete och framväxten av myndigheten. Riksrevisionen lyder under riksdagen med uppgift att granska den verksamhet som bedrivs av staten. Myndigheten har en oberoende ställning med ett grundlagsreglerat mandat och är därigenom säregen i sitt uppdrag. Ingvar Mattson beskrev även hur Riksrevisionens organisation och granskningsverksamhet ser ut.
Dagen avslutades av Ingrid Cherfils och Alexandra Pascalidou som tillsammans summerade dagen och tackade alla föreläsare och deltagare för en givande dag.