Bättre samordning mellan olika myndigheter som utövar tillsyn. Det föreslår Fredrik von Malmborg och Eva Lundberg från Enigma omsorg under Tillsynsforums vårkonferens.
Företaget driver bland annat gruppboenden för barn och ungdomar med utvecklingsstörning, autistism eller autismliknande tillstånd. Ett år hade de 16 tillsynsbesök på ett boende för fem barn och ungdomar (kallas brukare). Och det verkade inte som de olika myndigheterna kommunicerade med varandra.
- Både personalen och brukarna blev tillsynströtta. Särskilt den oanmälda tillsynen är stressande för personal och brukare. Dagen blir inte som planerat och våra brukare tycker inte om överraskningar, säger Eva Lundberg.
Två gånger per år
Gruppboenden granskas minst två gånger per år av Socialstyrelsen. I år är temat för inspektionerna: Hur man säkerställer kompetensen hos personalen, hur man introducerar nyanställd personal och bemanning. Inspektörerna träffar både personal, ledning samt barnen och ungdomarna som bor där.
- Det är helt på barnens villkor. Vi tvingar ingen att samtala med oss, säger Margaretha Addén Mårtensson, inspektör på Socialstyrelsen.
Ett annat förslag från Enigma är att brukarna alltid ska ha chans att se frågorna i förväg. Då skulle fler svara. Det tycker Margaretha Addén Mårtensson är ett bra förslag.
Tränga in djupare
Enigma omsorg tycker också att det är viktigt att Tillsynsmyndigheten tränger djupare in i verksamheten bortom de formella kraven. Uppgiften är att skapa bra levnadsvillkor för barnen och då räcker det inte med att titta på det formella. Ansvaret för tillsynen flyttas från Socialstyrelsen till den nya myndigheten Inspektionen för vård och omsorg 1 juni.
Presentation från Enigma omsorg
Tema
Boenden för barn enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS
Föredragshållare