Vårkonferens 2013 – Tillsyn ökar engagemang för strålsäkerhet

Tillsynen ger skjuts i strålsäkerhetsarbetet, tycker Henrik Andersson sjukhusfysiker på Karolinska sjukhuset. Men brist på resurser gör ibland att det kan vara svårt att leva upp till kraven som följer av inspektionen.

Strålsäkerhetsmyndigheten bedriver tillsyn över strålning som används inom vården till exempel vid röntgen och behandling av cancer. Denna tillsyn var ett tema på Tillsynsforums vårkonferens.
- Tillsynen leder framförallt till ökad kunskap och engagemang framförallt hos chefer. Hos personalen finns ofta större kunskap, säger Catarina Danestig Sjögren från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Henrik Andersson håller med.
- Kunskapen kring säkerhetstänket är undermåligt från toppen till botten. Det är positivt att de ökar medvetenheten. Ofta handlar det om saker vi sjukhustekniker har försökt säga.

Glömmer uppföljning
Strålsäkerhetsmyndigheten gör uppföljande inspektioner och ser ofta att hela organisationen har jobbat mycket. Men ofta glömmer ledningen att följa upp om ändringarna har gjort någon verkan. Följer personalen den nya rutinen? Henrik pekar på resursbristen som ett problem. Vissa typer av föreläggande kräver stora insatser och då tas resurserna från den vanliga löpande verksamheten. Det kan paradoxalt nog leda till att patientsäkerheten faktiskt blir sämre, menar han.

PRESENTATION
Henrik Anderssons presentation
Catarina Danestig Sjögrens presentation

Tema
Strålsäkerhet

Föredragshållare

Henrik Andersson, Karolinska
Henrik Andersson, Karolinska
Catarina Danestig Sjögren, Strålsäkerhetsmyndigheten
Catarina Danestig Sjögren, Strålsäkerhetsmyndigheten