Höstkonferens 2011 om sociala medier

Syftet med konferensen var att lära mer om sociala medier genom att lyssna till tips och idéer från sakkunniga, få reda på vad som gäller rättsligt och ta del av andra myndigheters erfarenheter och förhållningssätt till sociala medier genom exempel från verkligheten samt diskussioner i mindre grupper.

Gruppdiskussionerna med fyra fördefinierade frågeställningar skulle utmynna i ett antal frågor till en panel av dagens föreläsare och dessutom för att ta med sig hem för vidare diskussioner. Sammanfattningsvis var det en inspirerande dag som också visade att det är mycket att tänka på som myndighet innan man ”kastar sig ut” i den sociala-media-världen.

Nytt för Tillsynsforum denna gång var att valda delar av föreläsningarna och paneldebatten filmades för att ge möjligheter för fler att ta del av föreläsningarna och den avslutande frågestunden. Ett stort tack till Bengt Littorin, Naturvårdsverket som filmade och redigerade. Filmerna som visar de olika programpassen läggs upp på denna webbplats inom kort. De kommer dessutom att kunna hittas på YouTube.com.

Konferensen inleddes med en välkomsthälsning av Anne-Marie Qvarfort, ordförande i nätverket Tillsynsforum och generaldirektör Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF).

Föregående konferens som genomfördes i våras i samarbete med Krus resulterade i skriften Vår syn på tillsyn – principer för tillsynsarbete i praktiken (länk till pdf på Krus webbplats) som beskriver vad de sex principerna i statens värdegrund innebär för oss i tillsynsarbetet.

De sex principerna som statens värdegrund bygger på är:

  • Demokrati
  • Legalitet
  • Objektivitet, saklighet och likabehandling
  • Fri åsiktsbildning
  • Respekt
  • Effektivitet och service

Samtliga myndighetschefer på de myndigheter som arbetar med tillsyn har fått skriften. Beställning av skriften kommer att kunna göras efter den 22 november via vår webbplats eller direkt på www.krus.nu.

Moderator Joanna Abrahamsson, pressekreterare Skolinspektionen och van moderator, önskades välkommen att leda dagens konferens.

Kort referat från respektive föreläsning (se nedan) kommer att läggas in här och du kommer också att hitta de presentationer som visades.

Dessutom blir det som sagt möjligt att se föreläsningarna i sin helhet.

”Vad är sociala medier – en allmän genomgång och betraktelse”
Brit Stakston, mediestrateg JMW Kommunikation

”Sociala medier ur ett rättsligt perspektiv – riktlinjer för myndigheternas användning av sociala medier”
Johan Bålman, ansvarig rättsliga frågor E-delegationen

”Personuppgifter i sociala medier”
Ulrika Andersson, jurist Datainspektionen

”Hur vi arbetar med sociala medier – Exempel från verkligheten hur sociala medier används som underlag i tillsynsarbetet”
Joanna Abrahamsson, pressekreterare Skolinspektionen
Linda Jansson, enhetschef CSN
Stig Orustfjord, överdirektör Socialdepartementet och tidigare Försäkringskassan