Vårkonferens 2011 – “Vår syn på tillsyn”

Närmare 130 personer från 35 tillsynsmyndigheter hade samlats kom till vårens involveringskonferens den 6 april i Stockholm. Krus och Tillsynsforum stod för arrangemanget på Clarion Hotel Sign i centrala Stockholm som hölls inom ramen för regeringsuppdraget ”Offentligt etos, en god förvaltningskultur”.

Syftet med konferensen var att skapa ett gemensamt förhållningssätt i tillsynssituationen, utbyta erfarenheter och ta fram ett utkast till skriften ”Vår syn på tillsyn – principer för tillsynsarbete i praktiken” utifrån den gemensamma värdegrunden för statsanställda.

Det var en dag fylld av stort engagemang från var och en vilket kunde kännas i hela lokalen. Som extra vitamininjektioner var de föreläsningar som vi fick lyssna till. Sammanfattningsvis en härlig dag med mycket tänkvärt att ta med sig hem och vidareutveckla.

Inledning

Konferensen inleddes med en välkomsthälsning av Lärke Johns, direktör för Krus och Anne-Marie Qvarfort, GD för Inspektionen för Arbetslöshetsförsäkringen och ordförande i styrgruppen för Tillsynsforum. Lärke Johns berättade kort om KRUS, Kompetensrådet för utveckling i staten och de olika uppdrag Krus har fått av regeringen. Det största uppdraget gäller Offentligt etos.

Anne-Marie Qvarfort fortsatte med att berätta om de förväntningar som fanns på dagen. Samarbetet med Krus kändes mycket bra. Anne-Marie presenterade också de medlemmar från Tillsynsforums, som tillsammans med bl.a. Patrik Åkesson från Krus planerat dagen. Dagen skulle komma att ge möjligheter till erfarenhetsutbyte vilket vi alla skulle ta till vara.

När dagens arbete är slut kommer det att finnas en produkt som beskriver vad de sex principerna i statens värdegrund innebär för oss i tillsynsarbetet. De sex principerna som statens värdegrund bygger på är Demokrati, Legalitet, Objektivitet, saklighet och likabehandling, Fri åsiktsbildning, Respekt samt Effektivitet och service.

För att ge en bild av hur tillsynen upplevs av verksamheter som är föremål för tillsyn hade Krus låtit spelat in en film. I filmen fick representanter från ett antal verksamheter berätta hur de såg på tillsynen. I korthet framkom följande viktiga punkter:

  • Förståelse för tillsyn
  • Ömsesidighet
  • Rätt person på rätt plats
  • Betydelse vem som kommer och kontrollerar
  • En aktiv myndighet som kontrollerar
  • Tillsynsmyndigheten ska vara insatt i frågorna
  • Kontroll görs på lika sätt
  • Informera om besök i tid så att relevanta dokument kan tas fram
  • Respekt för de man möter (positiv tillsyn)
  • Önskemål om mer närvaro i verksamheten från tillsynsmyndigheten
  • Tillsyn gör skillnad

Se filmen som visades under konferensen på YouTube: Vår syn på tillsyn

Patrik Åkesson, Krus, som tillsammans med Anne-Marie Qvarfort ledde konferensen, beskrev mål och syfte och vad deltagarna skulle tänka på under dagen. Patrik gick igenom de sex principerna vilka du kan läsa mer om i det lilla häftet En introduktion till Den gemensamma värdegrunden för de statsanställda som Krus tagit fram.