Vårkonferens 2013 – Tillsynen utvecklar skolan

För Rörentreprenörernas friskola har tillsynen varit en positiv upplevelse som också hjälpte till att förändra synen på myndigheten. Man kan se det som att tillsyn egentligen handlar om utveckling av verksamheten.

Skolan var ett exempel där tillsynen presenterades ur olika perspektiv. Thomas Nilsson, undervisningsråd, Skolinspektionen och Robert Waardahl, rektor, Rörentreprenörernas friskola gav sin respektive syn på tillsynen.

Skolinspektionens roll som tillsynsmyndighet
Thomas Nilsson, undervisningsråd på Skolinspektionen beskrev kort hur tillsynen går till. Rent allmänt genomförs tillsynen i respektive kommun. Det är kommunen som är huvudman för skolorna i respektive kommun. När det gäller friskolorna gör man tillsynen samlat per företag. Visionen är bra tillsyn ger bättre skola, det vill säga för eleverna. Målet är att alla elever ska nå minst betyget G och att skolorna följer lagar och förordningar. Skolinspektionen återrapporterar sina resultat till regeringen.

Tillsynsprocessen är indelad i tre steg

  • Förberedelser
  • Genomförande
  • Uppföljning

Förberedelser
Det första som sker är att tillsynsobjektet får ett brev från Skolinspektionens GD, som beskriver hur tillsynen kommer att gå till. Det är samtidigt en inbjudan till en informationsträff där representanter från samtliga skolor som ingår i det kommande årets tillsyn medverkar.

Under förberedelsefasen går Skolinspektionen till exempel igenom befintlig statistik och gör en risk- och väsentlighetsanalys. Man går också igenom befintliga dokument som respektive skola sänder in.

Genomförande
Själva besöket på skolan tar ofta två dagar. Intervjuer sker med rektor, lärare och elever. Även besök på lektioner och i förekommande fall verkstäder ingår i processen.

Bedömningsområden är måluppfyllelse och resultat utifrån statistik. Man ser på den genomsnittliga poängen (14,0 är snittet i riket). Hur är elevernas utveckling jämfört med målen? Tar rektorn ansvar för det han ska göra? Får eleverna den utbildning de ska ha?

Rapporten som sedan produceras lyfter framförallt fram avvikelser. Det är mycket sällan som positiva omdömen förekommer.

Uppföljning
När rapporten landat hos skolan har de tre månader på sig att svara och berätta hur man tänkt sig åtgärda de brister som Skolinspektionen flaggat för. Ett skäl till varför rapporterna fokuserar på bristerna som uppmärksammats är att det ska vara lätt att förstå vad som behöver åtgärdas.

Rörentreprenörernas friskola
Robert Waardahl, rektor på Rörentreprenörernas friskola i Stockholm, beskrev sin syn på att bli tillsynad. Robert berättade först att skolan startade 2003 då det var stor brist på utbildning inom VVS-området. Skolan finns i Stockholm och har 132 elever varav 4 är flickor. Eftersom det är en mansdominerad skola, är det också intressant att se hur flickorna klarar sig i en sådan miljö. Skolan har blivit föremål för tillsyn två gånger sedan 2006.

Information i förväg
Först kommer brevet som innebär att personal, elever och huvudman blir informerade om att tillsyn kommer att ske. Detta i sin tur sätter igång ett antal aktiviteter som att granska alla dokument som är styrande för verksamheten samt olika handlingsplaner.

Det är viktigt att få veta vad syftet med tillsynen är. Ett första steg är också att elever och föräldrar besvarar en enkät innan själva inspektionen. För skolan är det extra viktigt att informera såväl föräldrar som elever om att det egentligen handlar om ett utvecklingsprojekt.

Informationsmötet med andra skolor i Stockholms stad är positivt. Öppet klimat och möjlighet att träffa andra och få med sig checklistor hem är utvecklande. Inspektionen som sådan kan däremot upplevas lite stressande. Innan den slutliga rapporten får man ett arbetsdokument där det finns möjlighet att kommentera och komplettera.

Det avslutande samtalet med Skolinspektionen upplevde Rolf som feedback. Däremot blev det sedan ingen fortsatt dialog, vilket vore önskvärt.

Effekter av tillsynen
För skolan innebär tillsynen att man får ett kvitto på vad som är bra och vad som kan utvecklas samt att lagkraven följs. Vidare att skolan ser till att elevernas rättigheter blir tillgodosedda. Man blir så att säga tvingad till åtgärder och att prioritera områden och hålla alla dokument levande.

PRESENTATION
Thomas Nilssons presentation

Föredragshållande

Robert Waardahl, rektor på rörentreprenörernas friskola
Robert Waardahl, rektor på rörentreprenörernas friskola
Thomas Nilsson, undervisningsråd, Skolinspektionen
Thomas Nilsson, undervisningsråd, Skolinspektionen