Vårkonferens 2013 – Forskarperspektiv på tillsyn

Tillsyn är egentligen ett lärande moment och inte kontroll menar forskaren Emma Ek. Genom tillsyn får man som organisation en möjlighet att lära och förbättra. Man måste kunna bli granskad utan att känna att någon är ute efter att leta fel, det vill säga man måste tåla granskning. Med andra ord ska man (om) tolka tillsynen till en utbildningsmöjlighet.

Emma Ek, som var en av talarna på Tillsynsforums vårkonferens, doktorerade i oktober 2012 med sin avhandling ”De granskade – om hur offentliga verksamheter görs granskningsbara”. Hon undersökte två områden som står under tillsyn – skola och äldreomsorg.

Tilltron till tillsyn ökar
Emma Ek konstaterade att tilltron till tillsyn som metod för granskning stadigt ökar. Redan på 1500- och 1600 talen fanns tillsyn över statliga angelägenheter som väghållning, sjukvård och fyrväsende. Axel Oxenstierna reformerade statsförvaltningen 1634 och då bildades bland annat länsstyrelserna som med tiden fått en rad tillsynsuppgifter. Men det var först i samband med reformeringen av den offentliga sektorn under 1990-talet som tillsyn blev en metod för styrning. Med Tillsynsutredningens förslag som utgångspunkt slog regeringen 2010 fast: Begreppet tillsyn bör främst användas för verksamhet som avser självständig granskning för att kontrollera om tillsynsobjekt uppfyller krav som följer av lagar och andra bindande föreskrifter och vid behov kan leda till beslut om åtgärder som syftar till att åstadkomma rättelse av den objektansvariga.

Två syften med granskning
Tillsyn är också något som regering och riksdag beslutat att det ska ske och därför är det viktigt. Bara det faktum att till exempel äldreomsorg och skola är granskningsbara är inte slutsatsen i Emma Eks avhandling. Men genom att studera och analysera den praktiska har Emma Ek visat hur man granskningen går till.

Det finns två syften med en granskning, menade hon vidare. Dels kartlägger man verksamheten (resultat i tillsynen), men man förväntas också komma med förslag till positiva förändringar (resultat av tillsynen).

Fler frågor
I sin studie genomförde Emma Ek ett antal intervjuer för att på så sätt kunna analysera tillsynsprocesserna och förstå vad som pågick.

Emma ställde också ett antal frågor som hon besvarade med att ställa nya frågor. Vad styr tillsyn? – Vad passar att granskas? – Hur styr tillsynen – Att göra sig tillsynsbar är styrande i sig – Till vem vänder sig tillsynen? – Den tillsynade verksamheten? – Allmänheten?

Tema
De granskade - Om hur offentliga verksamheter görs granskningsbara

Dokumentation
Presentation - Emma Ek
(Ej tillgänglig just nu: Avhandlingen De granskade – om hur offentliga verksamheter görs granskningsbara)

Föredragshållare

Presentation - Emma Ek
Emma Ek, fil. Dr. i offentlig förvaltning, Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet