Sammanfattning av vårkonferensen 2019

Den 22 maj hölls Tillsynsforums vårkonferens på Nalen i Stockholm. Konferensen var som vanligt välfylld med runt 130 deltagare från ett 30-tal olika tillsynsmyndigheter runt om i landet.

Temat för konferensen var “Ledning av tillsynsverksamhet – framtida utmaningar i en föränderlig värld”. Dagen bjöd på en mängd intressanta och tankeväckande föreläsningar vilka var och en syftade till att ge deltagarna inspiration och nya kunskaper. Moderator för dagen var Maria Bjaring som med van hand och stort engagemang lotsade deltagarna genom dagen.

Youtube kan du hitta videos på samtliga presentationer.

Sammanfattning och presentationer

Konferensen öppnades av Ingrid Cherfils, direktör för strategisk utveckling och förvaltning på Transportstyrelsen och tillika ordförande i Tillsynsforums styrgrupp. Ingrid berättade om syftet med Tillsynsforum och med dagen. Ingrid önskade att dagen skulle bjuda på mycket inspiration och nätverkande bland deltagarna.

Först ut bland dagens föreläsare var Clas Olsson, generaldirektör för Ekonomistyrningsverket, som höll ett föredrag om framtida ledningsutmaningar hos myndigheterna. Clas lyfte ett antal stora utmaningar som myndigheterna står inför och vilka krav detta ställer på förändring. Exempel på utmaningar som nämndes var växande förväntningar trots statiska eller krympande resurser, teknisk utveckling, hög reformtakt och komplexare samhällsutmaningar. Därefter berättade han om sina erfarenheter från förändringsledning på Arbetsförmedlingen och konstaterade slutligen att själva införandet av en förändring är viktigt i sig.

Därefter höll Helén Ängmo, generaldirektör för Skolinspektionen, ett föredrag om hur Skolinspektionen arbetat med förändringsarbete och motiven för detta. Helén berättade hur verksamhetens inriktning flyttats från ett stort fokus på kontroll till att i större utsträckning handla om kvalitetsgranskning. Hon berättade också om hur Skolinspektionen arbetar med urvalet för kvalitetsgranskningar så att dessa ska få så stor effekt som möjligt.

Karin Åström Iko, riksarkivarie, gav därpå ett anförande under rubriken ”Att säkra informationsförsörjning i en föränderlig tid”. Karin inledde med att berätta att det svenska arkivväsendet är ett av världens äldsta och att Riksarkivet firade 400 år förra året. Hon konstaterade senare bland annat att samhället nu står inför en stor digital revolution som på ett betydande sätt ökar andelen information som ska lagras digitalt. Karin lyfte också att arkivering handlar om demokrati genom tillgången till information för alla och lyfte i samband med detta den 16 punkten Agenda 2030.

Förmiddagen avslutades med att Maria Bjaring ledde en paneldiskussion med de tre generaldirektörerna.

Efter lunchen inledde Eva Hamilton, tidigare vd för SVT, med ett föredrag om att leda förändring i en offentlig verksamhet som alla har åsikter om. Eva gjorde först en historisk exposé och fortsatta sedan med att lyfta fram ett antal globala framtidsutmaningar som bland annat AI, Kinas utveckling, urbanisering och klimatförändringar. Eva avslutade sedan med att lämna 14 handfasta tips om hur man leder i förändring.

Efter detta höll Linda Zetterman och Lars Thornberg, utredare på Skolinspektionen, en presentation av hur Skolinspektionen utvecklar och inför regelbunden kvalitetsgranskning i praktiken. Linda och Lars berättade bland annat om metodavvägningar och pilotstudier samt de utmaningar som finns med att mäta kvalitet.

Sist ut bland föreläsarna var justitierådet Ulrik von Essen från Högsta förvaltningsdomsten. Ulrik redogjorde för rättsliga aspekter på tillsyn. Han berättade om myndigheternas spelutrymme och överklagbarhet av ställningstaganden. Några kommande principiellt intressanta avgöranden i Högsta förvaltningsdomstolen lyftes upp: 6050-17, 5893-18 (bägge rör frågor om vad som är ett överklagbart beslut) samt 6726-18 (beslut om prövotid som gäller omedelbart, men där beslutet inte vunnit laga kraft). Föredraget avslutades med en kort utveckling om framtiden.

Dagen avslutades av Ingrid Cherfils och Maria Bjaring som tillsammans summerade dagen och tackade alla föreläsare och deltagare för en givande dag.