Vårkonferens 2013 – Ökat fokus på tillsyn med nya aktörer i välfärdssektorn

Allt mer av den offentliga verksamheten bedrivs av privata aktörer. På Tillsynsforums vårkonferens tog Hans-Eric Holmqvist, före detta gd för Swedac, upp frågor om tillsynens roll i den verklighet vi lever i numera.

Utvecklingen har bidragit till att tillsyn som metod för statlig styrning har kommit i fokus. Frågan är då vad som ska mätas. Politikerna vill mäta effekter, vilket är svårt. Traditionell tillsyn å sin sida kontrollerar framför allt att de utförda åtgärderna stämmer med det som är föreskrivet. Med nya aktörer följer också att verksamhet är avtalad genom upphandlingar. Man skulle alltså kunna tänka sig att granska verksamheter utifrån dessa avtal.

Hans-Eric Holmqvist
Hans-Eric Holmqvist

Gemensam bild
En viktig förutsättning som Hans-Eric Holmqvist förde fram är att det granskade objektet och tillsynsmyndigheten måste ha en gemensam bild av vilken styrmodell som gäller. Det kan ske antingen genom att myndigheten ställer krav på objektet, eller genom att myndigheten lär sig hur marknaden fungerar och hur man faktiskt arbetar i den verksamhet som ska granskas. Fördelarna med det senare är till exempel att det skapar ett ömsesidigt lärande och bidrar till utveckling hos det granskade objektet. Verksamheten gör sig mer ”tillsynsbar”.

PRESENTATION
Hans-Eric Holmqvists presentation Nya aktörer – utmaning för tillsynen