Vårkonferens 2012 – Peter Ehn, föredrag

Förste föreläsare på Tillsynsforums vårkonferens var Peter Ehn, som är utredare på Statskontoret. Han är ansvarig för Statskontorets rapport om vilka faktorer som är viktiga för att utforma och utöva en tillsyn som ger resultat.

Rapporten publicerades i mars och tyngdpunkten i studien ligger på regeringens utformning av tillsynen.

Fem verksamheter

Statskontoret har analyserat fem olika verksamheter och jämfört hur tillsynen är utformad. De fem verksamheterna är kemikalietillsyn, arbetsmiljötillsyn, tillsyn inom socialtjänsten, tillsyn över skolan och finansmarknadstillsyn.

Viktigt att tänka på

Peter Ehn pekade på flera faktorer som kan vara viktiga att tänka på när tillsynen utformas, bland annat att måste det vara tydligt vad som ska åstadkommas med tillsynen, att regleringens olika delar bör ha en bra balans, att ansvarsfördelningen mellan olika myndigheter ska vara tydlig och det bör finnas olika typer av sanktioner att ta till. Han pekade också på vikten av erfarenhetsutbyte.

- Verksamheterna är olika. Därför är det viktigt att utveckla erfarenhetsutbytet, bland annat på detta sätt. Här lyfter vi fram Tillsynsforum i rapporten.

Läs Peter Ehns presentation här.