Höstkonferens 2011 – Stig Orustfjord, föredrag

Försäkringskassan och socialamedier from Tillsynsforum on Vimeo.

Kring statens perspektiv och om Försäkringskassans förhållande tilll sociala medier berättade Stig Orustfjord vid Tillsynsforums konferens.

Stig Orustfjord påpekade att Försäkringskassan inte har tillsyn, men däremot kontroll över de drygt 200 miljarder kronor i olika ersättningar som myndigheten betalar ut varje år.

I kontrollverksamheten följer Försäkringskassan sociala medier, till exempel bloggar, Twitterflöden och olika forum på Internet. Vanliga hemsidor kan naturligtvis också bevakas och denna aktiva omvärldsbevakning skiljer sig egentligen inte från hur myndigheten hämtar intressant information i till exempel lokalpressen, påpekade Stig Orustfjord.

Att verka i det fördolda i olika sociala medier och provocera fram uppgifter vore däremot oetiskt och Försäkringskassan har inte heller någon sida där enskilda kan anmäla andra, vilket förekommer i flera länder i övriga EU. Det händer dock att kassan får information om uppgifter som finns på nätet.

Kort sagt ansåg Stig Orustfjord att de sociala medierna är en kanal bland andra som framför allt är bra för omvärldsbevakning.