Höstkonferens 2011 – Johanna Abrahamsson, föredrag

Skolinspektionen och sociala medier from Tillsynsforum on Vimeo.

Skolinspektionen har två Facebook-sidor, en om Skolinspektionen som heter Skolinspektionen tittar på: och en som handlar om Barn- och elevombudets arbete och där man främst diskuterar kränkningar i skolan och hur man kan stoppa dem. Den heter 0Kskola. 0Kskola har funnits i drygt ett år och har cirka 1 500 följare, Skolinspektionen tittar på: startadelite senare och har cirka 750 följare.

Skolinspektionen har också haft ett Twitter-konto i två år, där man har runt 1 300 följare. Dessutom ordnar myndigheten regelbundet chattar på Skolinspektionen.se.

Joanna Abrahamsson är moderator för Facebook-sidorna. Hon arrangerar också chattarna.

– Vi ser sociala medier som ett bra sätt att nå människor som via nya kanaler. På Facebook och Twitter informerar vi till exempel om skadeståndsbeslut och resultan av våra granskningar. Jag brukar även tipsa om när våra medarbetare medverkar i media.

– Som moderator på Facebook besvarar jag frågor och stimulerar till diskussion.

Chattarna arrangeras om särskilda frågor eller med särskilda personer, till exempel i samband med att Skolinspektionen presenterar resultatet av en större granskning. Då brukar chatten ligga ute på webben ett par dagar i förväg, för att ge folk möjlighet att skicka in frågor i förväg. Som mest har Skolinspektionen fått in 50 frågor till en chatt. Frågan och svaret publiceras sedan på samma gång på chatten.

– Vi väljer vilka frågor vi svarar på, men vi försöker förstås svara på så många som möjligt. Vi ser detta som ett bra sätt att öppna för dialog med alla dem som är intresserade av vår verksamhet.