Höstkonferens 2011 – Ulrika Andersson, föredrag

Personuppgifter i sociala medier from Tillsynsforum on Vimeo.

Ulrika Andersson, jurist vid Datainspektionen redde ut begreppen kring PUL. 

I normalfallet är det tillåtet att publicera personuppgifter på till exempel en Facebooksida eller en blogg eftersom uppgifterna inte behandlas på ett strukturerat sätt, men uppgifterna får inte vara kränkande för enskildas personliga integritet. Det gäller även de inlägg som andra skriver i mediet.

Myndigheten måste alltså ha uppsikt över besökarnas kommentarer och snabbt ta bort eventuella kränkningar. Om det ändå förekommer kränkande uppgifter kan myndigheten bli skadeståndsskyldig.

Ulrika Andersson rekommenderade myndigheter som vill använda sociala medier att vara noga med att informera om syftet och om hur mediet får användas. Rutiner för uppsikt över mediet bör skapas och besökarna kan gärna uppmanas att hjälpa till med att rapportera kränkande innehåll.

Den så kallade gilla-knappen är problematisk eftersom den gör det möjligt för Facebook att samla in stora mängder uppgifter om besökarna. Datainspektionen rekommenderar därför att myndigheter inte ska ha en gilla-knapp.

Man måste också vara medveten om att Personuppgiftslagen i sin helhet gäller om uppgifterna börjar struktureras, till exempel genom att myndigheten tar in dem i sitt ärendehanteringssystem.

Läs Ulrika Anderssons presentation här.