Höstkonferens 2016 – en sammanfattning

Den 16 november hölls Tillsynsforums årliga höstkonferens på Nalen i Stockholm. Det var en välbesökt konferens med drygt 140 deltagare från ett flertal olika tillsynsmyndigheter i landet. Temat för dagen var ”Hur utvecklar vi tillsynen – tillit i fokus.”

Dagen bjöd på en spännande blandning av föreläsningar som inleddes med ordförande i tillitsdelegationen Laura Hartman, civilminister Ardalan Shekarabi och generaldirektör på IVO Gunilla Hult Backlund. I slutet av dagen kunde deltagarna lyssna till David Eberhard, Psykiater & författare och Olof Röhlander, mental tränare och certifierad coach. Moderator var även denna gång Maria Bjaring.

Konferensen inleddes med Monica Axelsson, ordförande för Tillsynsforums styrgrupp, som hälsade alla varmt välkomna och beskrev syftet med dagens program. Alla deltagare uppmanades att aktivt delta i diskussioner och även svara på frågor via mobilerna.

Laura Hartman, Tillitsdelegationens ordförande talade om ”Utvecklad styrning av offentlig sektor – med tillit som grund”.

Laura presenterade tillitsdelegationen och uppdraget som både består av att analysera och ta fram förslag samt främja utveckling. Hon lyfte en rad intressanta frågor kring hur styrningen av myndigheter behöver förändras. Vad behöver tas bort, läggas till, bevaras och förändras? Hon poängterade tillsynsmyndigheternas betydelse för att uppnå regeringens intentioner.

Ardalan Shekarabi, statsråd och civilminister ”En effektiv svensk förvaltning”.

Civilministern klargjorde bland annat vad tillitsreformen innebär för tillsynsmyndigheterna. Han underströk nyttan för medborgare och företag liksom den viktiga balansen mellan tillit och kontroll.

Gunilla Hult Backlund, generaldirektör IVO ”En mer samordnad och lärande tillsyn – tillsynsmyndigheternas roll i regeringens tillitsreform”

Gunilla utgick från förändringsarbetet i den egna verksamheten mot en tillsyn som mer bidrar till lärande och verksamhetsutveckling. Hon betonade också vikten av samverkan mellan myndigheter med överlappande tillsynsuppdrag.

David Eberhard, Psykiater & författare ”Att genomföra förändringar I trygghetsnarkomanernas land”

David pratade om olika förhållningssätt till förändring på ett både tänkvärt och humoristiskt sätt. Han menar att överdriven försiktighet leder till handlingsförlamning och uppmanade oss både att vara modiga och försiktiga men till en viss gräns.

Olof Röhlander, mental tränare och certifierad coach ”Konsten att njutarbeta”.

Olof avslutade dagen med ett energigivande pass om konsten att njuta av livet även om vi jobbar hårt och känner att vi fastnat i ekorrhjulet. Avslutningsvis poängterade han vikten av reflektion, vänskap och frihet.