Kort summering av Tillsynsforums höstkonferens den 15 november 2017 med tema Tillsyn – till nytta för vem?

Valet av tema grundar sig bland annat på att Tillsynsforum på sina konferenser inte de senaste fem   åren i alla fall diskuterat själva begreppet tillsyn. Att fokusera på begreppet är intressant då det kan innebära olika för olika myndigheter. Dagens talare gav oss alla nya insikter som vi kunde ta med oss härifrån. En intressant dag med inspirerande talare och livliga gruppdiskussioner. Några korta nedslag från dagen.

Intressant att notera var svaren på frågan om hade definierat tillsyn inom den egna myndigheten. Det var ungefär jämt mellan ja och nej. Vi fick också höra att Sveriges största tillgång är en god förvaltningskultur. Att det är viktigt med tydlighet, en bra verktygslåda och att följa upp. En definition på tillsyn är: syftar till att åstadkomma regelefterlevnad – kan innehålla främjande och kontrollerande åtgärder – riktas mot den som är skyldig att följa en regel eller ett beslut som omfattas av tillsynen.

Det finns ett stort förtroende från myndigheters chefer till regeringen. Framöver behöver stödet för val av styrningsdokument utvecklas – mindre detaljstyrning.

Intressant med nya begrepp som social impact funds.

Man måste utvecklas allsidigt för att alls kunna utvecklas långt är ett känt citat som framfördes.

Myndigheter och medier har gemensamma intressen som kan uttryckas enligt följande: professionalism i yrkesutövningen, oförvitlighet i ämbetet, att saklig och relevant information når medborgarna, att samhällets olika institutioner förtjänar tillit och förtroende, en demokrati som förmår vitalisera och inte stagnerar.

När det gäller styrning framförde en av talarna att det vore bra att slå ihop många myndigheter direkt under regeringskansliet.

Ytterligare ett intressant inslag var att ta del av två erfarenheter av att vara föremål för tillsyn och hur man upplevde detta. Ett medskick var att värdeskapande tillsyn skapas via dialog och transparens.

Konferensen leddes åter av moderator Maria Bjaring som genom sitt engagemang och konstruktiva frågor tillsammans med föredragshållarna bidrog till en lyckad dag.

Ta del av presentationerna i såväl rörlig bild som ppt-presentationerna.

Nästa konferens äger rum den 23 maj 2018.

Hur ser media på myndigheternas tillsynsuppgift? Vilken är mediernas roll – Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör Svenska Dagbladet

Film

Patrik Hall på Tillsynsforum 2017

Tove Lifvendahl på Tillsynsforum 2017

Utdrag från Kerstin Cederlöf på Tillsynsforum 2017

Lina Nyberg på Tillsynsforum 2017

Peter Orre på Tillsynsforum 2017

Mikael Agnegård på Tillsynsforum 2017